2019. szeptember 30., hétfő

Illatos champak, Joy parfümfa - Magnolia champaca (syn. Michelia champaca) - Ritka egzotikum! 10 mag - Jelenlegi ára: 85

Köszönöm szépen, hogy megnyitotta/megnyitottad ezt az oldalt. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. Egy borítékban sokféle vetőmag elfér, így ha többfélét rendel/rendelsz, akkor is csak egy postaköltséggel kell számolni. Ide kattintva nézze/nézd meg a teljes vaterás kínálatomat.
Magnolia champaca (syn. Michelia champaca) – Joy parfümfa, illatos champak
10 db mag!
Dél- és Délkelet-Ázsia trópusi, szubtrópusi nedves erdeiből származó, erősen illatos virágú örökzöld fa. Koronája kissé ernyős, levelei 10-15 centiméteresek, fényes világoszöldek. Bódító illatú virágának színe a krémszínűtől a narancssárgáig változik, attól függően, hogy mennyi ideje van kinyílva. Indiában buddhista templomok díszítésére, valamint masszázsolajok, illóolajok, parfümök készítésére használják, de a nők hajukba tűzve is szívesen illatosítják vele magukat. Keleti lakodalmakban a nászágy díszítésére is használják – a jázminok és a rózsák mellett – a champak virágfüzéreit. Finom textúrájú sötétbarna faanyagát az asztalos- és az építőipar hasznosítja.
Kedveli a napfényt, rendszeres öntözés mellett fejlődik a legjobban. Enyhén savas kémhatású, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban érzi jól magát. Fagyérzékenysége miatt, Magyarországon csak edényes növényként nevelhető. Nyáron tarthatjuk a szabadban olyan helyen, ahol a délelőtti napfény éri, de délután már jobb, ha inkább félárnyékot kap, mivel a perzselő napsütéstől megéghet. A gyakori öntözést meghálálja.
A magok nagyon kemény héja miatt a csírázás elhúzódhat több hónapig is, ezért vetés előtt érdemes megkarcolni, vagy óvatosan dörzspapírral koptatni a maghéjat, hogy könnyebben fel tudja venni a vizet. Ezután a magokat tegyük szűrőbe egy bögre fölé, majd forrázzuk le kb. 80 fokos vízzel, úgy, hogy a magokon átcsurogjon a forró víz, majd takarjuk le az edényt, hogy a meleg gőz is jól átjárja a szűrőben lévő magokat. Kb. 5-10 perc múlva tegyük bele langyos vízbe és áztassuk addig, amíg meg nem duzzadnak. Ha egy nap után van még meg nem duzzadt mag, ezeket vegyük ki és kissé csiszoljuk meg még egyszer dörzspapírral, majd áztassuk tovább, amíg meg nem duzzad. Kb. 1 centiméter mélyre vetjük savas kémhatású, tápanyagban gazdag talajba, amelyhez előzőleg egy kis gombaölőszert is keverhetünk a rothadás megelőzése végett. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 25 fok körül van. Csírázási ideje előkezeléssel 2-8 hét.
Köszönöm, hogy meglátogatta/meglátogattad az oldalamat! Ide kattintva nézze/nézd meg a többi termékemet is. Jó böngészést kívánok!


Jelenlegi ára: 850 Ft
Az aukció vége: 2019-10-21 11:35 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése